O autorke

Napísal: Denisa Veselská.

Zdravím vás! Volám sa Denisa a som dlhoročným študentom, cvičencom a propagátorom jogy, ako aj certifikovaným učiteľom jogy 2. stupňa v Českej republike a 1. stupňa na Slovensku.

Budujem túto stránku, aby som sa kreatívnou formou podelila o svoje znalosti a moje najväčie hobby - jogu. Zakaždým, keď zdieľate nejaký článok, podporujete tým prácu talentovaných lektorov jogy... Vopred ďakujem!

Moja cesta k jogeScreenshot 2020-10-14 at 09.03.27-min

Moja práca pár rokov dozadu - sféra poradenstva v oblasti ľudských zdrojov a vyhľadávanie talentov pre nadnárodné spoločnosti - bola práca nesmierne zaujímavá a napĺňajúca, ale aj časovo veľmi náročná. K tomu život v hektickom veľkomeste, dlhé pracovné hodiny...

Jednostranná psychická záťaž (práca s množstvom dôverných informácií, a teda nutnosť byť maximálne sústredená) a k tomu nedostatok pohybu si začali na mne vyberať daň.

Postupne sa zväčšujúce bolesti brucha, silné bolesti hlavy, ktoré sa vyskytovali čoraz častejšie (až neboli výnimkou i trojdňové záchvaty) ma privideli k zásadnému kroku - navštíviť hodinu jogy, o ktorej som intuitívne dlho rozmýšľala, ale až teraz nadišiel TEN ČAS...  

Začala som s návštevami hatha jogy v  oddiele Kondičnej gymnastiky jogy u Honzy Čuperu. Prvá hodina sa mi navždy zafixovala do pamäte - euforický pocit uvoľnenia a oslobodenia sa od ztuhlosti celého tela. Vedela som, že to je ONO.

Počas nasledujúcich rokov som navštívila a skúsila takmer všetky dostupné štýly jogy v Prahe, a vytvorila si tak vlastnu referenčnú skúsenosť a názor. V období tehotenstva nastal čas zjemnenia intenzívneho cvičenia, a nastúpili hodiny gravidjogy - v Energy Studiu Vaška Krejčíka, ako i v renomovanom Studiu pro ženy Magdalény Mikulandovej.

Po návrate do môho rodiska - Košíc bolo rozhodnutie, kde začnem cvičiť vcelku jednoduché – v skupine Gejzu Timčáka, Prezidenta SAJ (Slovenskej asociácie jogy) a Spoločnosti priateľov jogy, kde pôsobím ako cvičiteľ 1.stupňa doteraz.

Čo cvičím

Moja cesta je najviac poznačená klasickou hathajogou, ktorá je esenciou všetkého, čo som sa v iných jogových školách naučila. Hathajoga mi poskytuje najväčší priestor pre prácu s telom, mysľou, a energiami. Spiritualita a intuícia, ktorá prirodzene k človeku "žijúcom" jogou postupne príde, je iba dotvorenie celého obrazu o sebe, ktorý sa vám naskytne, ak sa podarí dostatočne dlho a vytvalo hľadieť do svojho vnútra :-)

Vo svojej praxi sa inšpirujem Bihárskou školou jogy, ku ktorej som sa dostala štúdiom u Honzu a Ivany Knaislových z Českého svazu jógy . Ďalej nachádzam množstvo inšpirácie zo štúdia u Gejzu Timčáka, u ktorého som nostrifikovala český certifikát a doplnila si vedomosti na úroveň učiteľa jogy 1. stupňa. Skrz nich mám možnosť sa dostať k učeniu najvýznamnejších indických i európskych jogových majstrov. Veľkou inšpiráciou sú aj moji kolegovia a blízki ľudia z jogy, ktorí sa venujú zaujímavým témam ako jin joga, ženská joga, spiritual response therapy a pod. Ďakujem všetkým!!!

Prečo propagujem jogu

Joga je jedným z najlepších rozhodnutí môjho života. Pomocou nej som dosiahla:

    • odstránenie chronických napätí svalov, dobrý pocit zo zdravého tela a lepšiu kondíciu
    • vyliečenie mojich migrén alternatívnou cestou a bez liekov
    • lepšiu sebareflexiu skrz uvedomenie si svojich vzorcov správania sa
    • znovuzískanie sebavedomia i psychickej rovnováhy
    • objavenie fascinujúcej cesty zmenených stavov vedomia
    • dar vhľadov, intuície a práce s energiami na sebe a iných 

Joga mení moju perspektívu fungovania v živote. Núti ma zamyslieť sa nad svojimi reakciami, zlepšovať sa a pracovať na sebe. Pomáha mi nájsť odpoveď na otázku prečo robím určité veci, a čo je dôležité a čo nie. Práca je dôležitou súčasťou nášho života - pomáha nám platiť účty, a naplniť zmysel našej existencie. Je však potreba hľadať rovnováhu vo všetkom a neuletieť príliš - ani v práci, v hobby, a poznať svoju rolu v živote v danom čase a danom mieste. Odpoveďe na tieto otázky pomáha joga : -)

Verím, že vás tieto stránky budú inšpirovať k cvičeniu jogy, vyskúšaniu niektorých popísaných techník a povedú k najdôležitejšiemu cieľu: zlepšeniu vzťahu samého/ samej so sebou, a kvality Vášho života. Vďaka za čas, ktorý strávite čitaním tohto webu a dúfam, že Vás skúmanie jeho obsahu bude baviť tak, ako mňa jeho písanie. :)

 

 

Denisa Veselská

 

Autorka  „ Joga pre zdravie“